Bozcaada’ya geldiğinizde yapmanızı tavsiye ettiğimiz bir kaç konu başlığı var, bunları buraya yazıyoruz ama kapı önü sohbetlerinde daha fazlasını konuşacağımızdan emin olabilirsini
Bozcaada Yapılması Gerekenler Tavsiye Listesi
- Bozcaada sokaklarının altını üstüne getirin
Bozcaada’mızın birbirinden güzel sokakları ve yapıları vardır. Bahar ve yaz aylarında gelin ve damatların adaya gelerek hatıra fotoğraflarını çektirmeleri bile bir gelenek haline geldi. Kimi sokaklarda bazı evler begonvillerin arkasına gizlenmiş durumdayken köşeyi bir dönersiniz karşınızda dionysos (şarap tanrısı) karşılar sizi. Ufak bir ipucu ; akşam üstü saatlerinde ışık çok güzel oluyor 😉
2. Romantik bir gün batımı : Polente Feneri
Polente feneri adamızın güneyinde bulunur, rüzgar gülleri (tribünleri) arasından geçiş yaparak dik bir yamaca gelirsiniz. Kafanızı kaldırıp ileriye baktığınızda ufukta sadece deniz ve batan bir güneş karşılar sizi. Hiç manzara sevmeyen, doğaya ilgisi olmayan biri için bile bu muazzam görüntüyü kaçırmamanızı tavsiye ederiz.
3. Bozcaada Kalesi
Tarihe biraz merakınız varsa Bozcaada’ya geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerin başında tabii ki Bozcaada kalesi bulunuyor. Kalemizin girişinde bulunan bilgilendirme sayesinde tarihçesini okumanızı ve gezmenizi tavsiye ederiz.
4. Bozcaada Yerel Tarih ve Araştırma Müzesi
Bizim mutlak suretle misafirlerimize görmelerini tavsiye ettiğimiz yegane yerlerden bizi Bozcaada müzesi. Bu müze adamızın tarihine ışık tutan çok kıymetli bir kurum. Demir ustasından meyhanecisine, balıkçısından bağ işçiliğine kadar isim isim ada tarihinde isim bırakmış kişi ve aileleri bizzat bu müzede görebilir ve hatta sergilenen özel eşyalarını görebilirsiniz.
5. Yerel Tatlar
Bozcaada diyince tabii ki enfes kahvaltılardan bahsetmemek mümkün değil. Bu kahvaltılara tat katan en büyük lezzetlerin başında da reçeller geliyor. Dönmeden önce mutlaka başta domates ve incir, eğer henüz bitmemişse gelincik reçellerinden almanızı tavsiye ederiz. Şansınız varsa ara sıra Hasanaki Butik ve Hediyelik Eşya dükkanında annelerimizin yaptığı domates reçellerinden bulabilirsiniz. Bulamazsanız üzülmeyin çınaraltı meydanının tam karşısında ki tezgahlarda yerel üreticilerimizin yaptığı binbir çeşit reçeli bulabilirsiniz.
6. Ama şaraplardan hiç bahsetmediniz?
Hangi birini anlatsak ki? Bozcaada’nın kıymetli ve emektar bağcılarını, şarap üreticilerini sizin için geniş geniş yazmak istedik.
Adamızda yüzyıllardır yaşayan ve nesilden nesile bağcılık ve şarap üretimini devam ettirmeyi başayan kıymetli ailelerimiz var.
Yunatçılar (Çamlıbağ) , Talay ve Ataol bunları başarıyla yürütebilen başlıca firmalarımız. Yerel firmaların dışında çok başarılı olan başta corvus ve sonrasında amadues geliyor. Firmaların internet siteleri 2013 yılında çıkarılan alkol yasası sebebiyle kapalı durumda olduğu için biz de link paylaşımı yapamıyoruz ancak her birinin emeğindan farklı lezzetler çıkıyor.
Bozcaada üzüm çeşitleri olarak devam edecek olursak adamızın hemen hemen %70-80’ini kaplayan bağlarımızda :
- Kuntra (Kırmızı)
- Karalahna (Kırmızı)
- Çavuş (Beyaz)
- Vasilaki (Beyaz)
Bunların haricinde Bozcaada’da üretilen şaraplık kırmızı üzüm çeşitleri ise:
- Kunta-Karasakız
- Karalahna
- Cabernet Sauvignon
- Merlot
- Shiraz
- Malbec
- Temprrellino
- Zindafel
- Cinsault
- Hambur Misketi
- Kalecik Karası
- Öküzgözü
- Petit Verdo
Şaraplık beyaz olarak ise :
- Narince
- İskenderiye Misketi
- Chardonnay
- Sauvignon Blanc
Gördüğünüz gibi yazmakla da buraya sığdırmamız mümkün değil. Bu yüzden her bir şarap firmasına ait tadım ofislerine giderek merak ettiğiniz şarapları cüzi bir ücret karşılığında tadarak almalısınız.
Bozcaada’da yapılmasını tavsiye ettiğimiz liste sonsuza kadar uzayıp gidebilir. Umarız bu yazı size bir fikir verebilmiştir.
Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkürler.
Hasanaki Bozcaada‘da görüşmek üzere